Historiek

De Vrije Zwemmers Nieuwpoort (VZN) werd opgericht in 1933.  Er werd door de jaren heen gezwommen en getraind in achtereenvolgens de Arke vaart, het Langgeleed en later in het Oostendse thermae-bad , het stedelijk Openluchtbad en het overdekte stedelijke zwembad.

Na de sluiting van het overdekte zwembad werd in de winter gezwommen in de Floreal.

Toen het Openluchtbad sloot verhuisden de zwemmers ook in het zomerseizoen naar de Floreal.

Na renovatiewerken in het zwembad van de Floreal bleven nog 3 zwembanen over en moesten de competitiezwemmers gaan trainen in Zon&Zee. Toen dit in 2002 ook zijn deuren sloot, bleven enkel de 3 baantjes over van het recreatiebad Floreal.

Eveneens door het sluiten van niet alleen Zon&Zee maar ook het zwembad van St.Bernarduscollege bleven de mensen van de Nieuwpoortse Zwemvereniging zonder water.

Eind 2005 zijn beide clubs dan ook overgegaan tot praktische fusie met overkomst van zowel zwemmers als een aantal lesgevers.

Na een erg lange wachttijd, trainen we sinds november 2007 met trots in ons eigen stedelijk overdekt zwembad te Nieuwpoort.


image-98198-000_0020.jpg.w640.png
Stedelijk Zwembad Nieuwpoort heden
Het openluchtzwembad van Nieuwpoort

Huidige toestand

VZN telt momenteel meer dan 200 leden tussen de 5 en de 55 jaar.  Dat aantal blijft de laatste vijf jaar  steeds groeien waardoor de club soms genoodzaakt is om wachtlijsten te hanteren. 

Een dertigtal competitiezwemmers nemen regelmatig deel aan wedstrijden. De overige leden maken deel uit van de takken ''Leren Zwemmen'', de ''Zwemschool'', het ''Conditiezwemmen'' en het ''Veteranenzwemmen''. Elk lid kan minstens twee maal per week oefenen in het Stedelijk Zwembad en/of de Floreal.

VZN kan rekenen op de inzet van een vaste ploeg lesgevers en een gediplomeerde hoofdtrainer. Alle lesgevers worden begeleid via interne trainersvergaderingen en scholingssessies.
Nieuwe krachten blijken altijd schaars, maar zijn zéér welkom!

VZN is een feitelijke vereniging, die aangesloten is bij het gewestelijke FROS (Federatie Recreatieve Omnisport), één van Vlaanderens grootste amateursportfederaties.

VZN is eveneens lid van de lokale sportraad en Promovis.