COMPETITIE

Amateursport??

FROS is de overkoepelende "amateursportfederatie" waarvan VZN lid is. Daarbinnen neemt de club deel aan een "recreatief competitiecircuit". Dit betekent deelname aan een twintigtal wedstrijden per jaar!

Competitiezwemmers B en A:
Opgedeeld in twee groepen worden deze zwemmers vier maal per week in het bad verwacht. Aangezien schoolse verplichtingen zeker voor de oudsten een prioriteit zijn, wordt er steeds van de vakantieperiodes gebruik gemaakt om extra trainingsarbeid te verrichten.
In deze groepen zijn begrippen zoals "stabilisatie", "regelmaat" en "efficiëntie" cruciaal!
Zwemschool:
VZN biedt de mogelijkheid aan kinderen die de leeftijd van 6 jaar bereikt hebben, om op hun eigen niveau al aan een wedstrijdje deel te nemen. 
Indien je interesse hebt, vraag dan zeker advies aan de hoofdtrainer en de lesgever van je zwemmertje!

Precompetitie:
Wedstrijdzwemmertjes van de vierde groep van de zwemschool kunnen drie maal per week samen trainen met de competitiegroep B. Gedurende deze "overgang" verfijnen ze hun technieken in functie van het wedstrijdzwemmen: er is onder andere grote aandacht voor het startduiken, de keerpunten, watergevoel en vormspanning.
Lesgevers: Gilles Velghe, Anneke Roelof, Britt Finaut, Stijn Gouwy, Benny Bonjé, Diederik Vandaele

Competitiecircuit:
Drie maal per jaar kunnen de snelste zwemmers deelnemen aan kampioenschappen op landelijk niveau. Onze competitiegroep A traint heel specifiek naar deze competities toe, die uitgevochten worden tussen meer dan 25 clubs uit verschillende federaties:
 • Nationale Kampioenschappen Lange Afstand (winter)
 • Finales Leeftijdskampioenschappen (voorjaar)
 • Nationale Kampioenschappen Korte en Middellange Afstand (najaar)

FROS Kern Team:
Een trapje hoger nog is het FROS Swimming Team.  Om hiervan deel te kunnen uitmaken, moet een zwemmer aan strenge limieten voldoen en meermaals per jaar deelnemen aan één- of meerdaagse stages met deze "kernploeg" van de federatie. Hoofddoel is deelname aan een groot tweejaarlijks intercontinentaal kampioenschap, georganiseerd door CSIT (Confédération Sportive Internationale Travailliste et Amateur), waarvan meer dan 30 landen lid zijn.
Jaarlijks mag VZN een aantal van haar zwemmers leveren aan dit ambitieus team!

VZN organiseert:
Regelmatig wedijveren onze zwemmers in eigen huis: dikwijls is VZN gastheer van de tweedaagse Vlaamse "Leeftijdskampioenschappen". Daarnaast organiseert de club jaarlijks deze competities
 • Criterium Middellange afstand:
  De zondag eind januari of begin februari is het Stedelijk Zwembad steeds een full house voor meer dan tien uitgenodigde clubs. Jong en oud kunnen zich tonen op ondermeer de 200m en 400m vrije slag

 • Provinciaal leeftijdskampioenschap:
  Dit laatste deel van een vierluik, georganiseerd door de clubs VZO, ZIB, BZV en VZN, vindt plaats in oktober. Dit is een zeer gevarieerde wedstrijd want zowel technische (100m wisselslag), uitputtende (200m vlinderslag), als supersnelle (4x50m vrije slag) nummers staan op het programma.

 • Clubkampioenschap:
  Deze sprintwedstrijd is op maat gemaakt van de allerkleinsten van de eigen club: er  worden uitsluitend zwemnummers van 25 en 50m     afgelegd en elke zwemmer wordt beloond met een echte medaille!

 • 2-Daags zwemfeest:
  Op zaterdagavond hebben we een uitzonderlijke wedstrijd enkel voor aflossingsploegen. Er staat de gekende 4 x 50 vrije slag op het programma maar ook de zeer zeldzame 4 x 100 individuele wissel en 4 x 50 rugslag. Tijdens deze wedstrijd creëren we een 'Discozwembad' door middel van een lichtshow en bijhorende muziek.
  Op zondag hebben we een eerder traditionele wedstrijd waar alle leeftijden aan bod komen: de jongste op de 50 m VS, SS, VL en RG, de oudere de 200m VS en WS

Open water:
Tijdens de zomermaanden neemt VZN deel aan een reeks wedstrijden in open water. In het hele land kunnen er afstanden van 500 tot 10000m afgelegd worden. Voor de meeste zwemmers maakt dit deel uit van hun trainingsprogramma in voorbereiding van het winterseizoen.
Enkele zwemmers hebben een échte kriebel voor het koude sop en koppelen dit graag aan hun trainingen in zee met Strandredders Nieuwpoort en Kanaalzwemmers Nieuwpoort. Denk maar aan de succesvolle overtochten van VZN-voorbeelden Franky Musschoot, Steve Mommerency, Mike Sarrazijn en onze voormalige hoofdtrainer Gilles Velghe!